Home

16 SePT: DaTo MuSTaFa TiDaK WaJaR?

Assalamu'alaykum..

Saya terpanggil untuk membuat ulasan selepas beberapa ulasan teman-teman berkenaan isu perbezaan pandangan antara Tuan Guru dan Dato Mustafa dalam kisah 16 September.

Saya percaya dan yakin bahawa kenyataan yang dibuat Dato Mustafa ada sebab dan alasan yang tersendiri. Ketidak yakinan beliau pada perubahan 16 September pastinya bersandar pada ketiadaan maklumat yang beliau perolehi. Sama seperti Ustaz Harun Taib yang mengatakan 'tidak pasti untuk pertukaran kerajaan' pada 2 hari lepas.

Sungguh benar, bukan dia atau Ustaz Harun yang 'mengejar' ahli-ahli parlimen di Taiwan.Bukan saya juga atau tuan-tuan. Jesteru tidak ada antara kita yang boleh mengatakan sahih akan kewujudan proses pertukaran kerajaan pada hari ini.

Tetapi itu tidak memberikan hak buat Dato Mustafa untuk menafikan atau memperkecilkan usaha menukar kerajaan yang diusahakan gabungan PR. Mungkin Datuk Mustafa cuba mengambil jalan selamat andaikata 16 September gagal, tetapi tidak bolehkah ditunggu dahulu hingga berakhir hari ini untuk membuat kenyataan?

Kenyataan yang ada asas tapi pada masa yang sangat tidak kena.

Sama seperti tindakan Tan Sri Khalid ketika mengulas isu keengganan untuk turun awal ke Kapar atau isu UiTM. Ada benar tetapi masanya tidak kena. Tetapi riwayat Tan Sri dalam politik baru dua tahun. Dato sudah puluhan tahun. Jesteru, perlu ada perbezaan kematangan strategi yang luas antara keduanya.

Jesteru,saya memahami kekecewaan yang dilontar Tuan Guru Mursyidul Am. Bukan kerana dia benci atau meluat. Tetapi dia terasa apabila rancangan susah payah oleh gabungan oposisi seolah 'dipandang sinis' orang kanan partinya sendiri.

Dato Mustafa bukan ketua cawangan. Dia bukan tukang gantung poster atau tukang jual air masa Muktamar. Dia Pesuruhjaya Negeri dan Pengarah pilihanraya. Sedikit sebanyak, kenyataan yang dibuat olehnya atas kapasiti jawatan beliau akan meregangkan hubungan PAS dalam gabungan.

Lainlah kalau saya tersilap buat kenyataan. Apa jawatan pun tak ada. Silap menulis pun orang tak peduli mana.

Bagaimana Jika Mustafa Benar?

Ya,bagaimana? Bagaimana jika pandangannya tentang tiada pertukaran kerajaan hari ini benar? Gagalkah 16 September?

Pandangan saya tidak. 16 September tidaklah gagal sepenuhnya. Saya beri perbandingan.

Dalam himpunan BERSIH 10 November lalu, matlamatnya ada 4. Penggunaan dakwat, akses pada media,pembersihan daftar dan penghapusan undi pos. Mana satu tuntutan yang berjaya? Tak ada pun. Yang isu dakwat itu pun dibatalkan saat akhir dengan alasan bodoh.

Maka gagalkah BERSIH? Sia-siakah saya dan sahabat sekalian disembur dan digempur 'tentera bergajah'? Sudah tentu tidak. BERSIH berjaya dalam ertikata menyedarkan rakyat marhaen tentang kebobrokan politik pemerintah dan mematangkan rakyat dalam memahami krisis kepimpinan di Malaysia.

Kesannya,kejayaan luar biasa dalam PRU ke 12.Tak payahlah saya sebut apa yang luar biasanya.

Begitu juga dengan 16 September. Katalah....katalah tak ada seorang pun ahli Parlimen BN yang mahu menyeberang. Katalah Anwar memang berbohong daripada awal tentang kewujudan sokongan daripada 32 ahli Parlimen BN untuk menyertai kerajaan persekutuan PR.Katalah.. Namun, 16 September tetap tidak gagal.

Kerana 16 September telah menunjukkan kepada rakyat betapa kemaruknya regim pemerintah untuk terus bertaut pada tali kuasa. 'Lawatan besar-besaran ke luar negara', penggunaan ISA ke atas Teresa serta hentaman tidak henti-henti media telah memberikan satu kelebihan dari sudut politik buat PR untuk PRU 13.

Pakatan Rakyat sebenarnya mendapat 'kelebihan' dalam 'kekurangan'.

Dalam membaca tulisan teman-teman dalam isu ini,saya juga tidak dapat mengelak daripada merasa tersinggung apabila dikatakan Dato Mustafa melakukan semua ini demi memanjangkan hayat politiknya yang hampir padam. Senang cakap, gila kuasa.

Bagi saya,andai benarlah Dato Mustafa gila kuasa,barang tentu dia sudah meninggalkan jemaah Islam dan terus menyertai BN sebagai Timbalan Menteri zaman Tun Hussein Onn dahulu. Dan andainya dia sanggup gadai prinsipnya hari itu, pastinya jawatannya kini sekurang-kurangnya Menteri Kanan atau mungkin bakal pengganti Pak Lah pada 2010.

Tetapi dia menjual jawatannya demi Islam. Munasabahkah orang sebegini gila kuasa?

Cuma silapnya, kenyataannya patut dibuat dalam parti dan bukan dihebah ke luar. Itu sahaja. Kerana itu pasti mengundang umpan mudah buat kawan kita di kem seberang.

Buat teman-teman, saya juga pernah mengkritik PAS Terengganu secara hati-hati saat hampir pilihanraya dahulu. Tetapi,saya hentikan serta merta teguran itu menjelang pilihanraya memandangkan masanya tidak kena. TKO juga begitu. Laman forumnya terbuka. Tetapi saat pilihanraya, segala kritikan dibuang kerana masanya tidak kena.

Kritikan pada pimpinan itu memang wajar. Tetapi ia tidak wajar jika masa dan caranya tidak betul.

Anak kancil sesat di kota,
Anak belatuk berduka lara,
Bukan kecil harapan kita,
Harapan untuk agama dan negara

iBNuZaCK: Sidang Media Khas oleh DSAI di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Tropicana, Damansara hari ini berkenaan '16 September'.

Assalamu'alaykum..

2 Komentar:

Anonymous said...

Jom study emf..hehehe

Anonymous said...

Baccarat – Guide to the Beginner's Guide (2021) - Worrione
Baccarat has been one of the 바카라 most popular variants of casino games and is one of the most 1xbet korean popular 인카지노 forms of skill-based gambling.