Home

BiLa MaSa PAS SoKoNG MaHKaMaH?

Assalamu'alaykum

Sudah baca Kenyataan Media PAS berkenaan Kalimah Allah?
Ada tulis "sokong" keputusan Mahkamah?

Suka suka sahaja media menambah cerita.

Baca balik kenyataan itu.

_________________________________________________________

PAS sebagai sebuah parti Islam amat menghormati prinsip kebebasan beragama sepertimana yang ditekankan oleh Islam kerana manusia tidak boleh dipaksa untuk menerima mana-mana agama, melainkan ia merupakan pilihan sendiri. Prinsip kebebasan beragama ini juga telah dimaktub dalam perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.

Walaupun demikian, dalam kontak masyarakat di Malaysia, suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira di atas kepentingan awam bagi memelihara keharmonian berbagai kaum dan agama. Setiap warganegara Malaysia wajib memelihara suasana dan keadaan ini.

PAS ingin menjelaskan bahawa berdasarkan kepada kaedah Islam, penggunaan nama Allah pada asasnya adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.

Walau bagaimanapun, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ianya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.

PAS memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapat sokongan rakyat.

Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah, sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah al-Imran ayat 64 yang bermaksud:

Katakanlah hai ahli kitab, marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan dia, dengan sesuatupun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya, sebagai tuhan selain Alllah.

PAS dengan tegasnya ingin menolak sebarang bentuk tindakan agresif dan provokatif jahat yang boleh menggugat keharmonian dan mencetuskan ketegangan masyarakat.

PAS dengan segala rasa penuh tanggungjawab bersedia untuk menjelaskan isu ini kepada semua pihak bagi mewujudkan suasana yang harmoni berdasarkan kepada prinsip keadilan sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan dan dijamin oleh Islam.

______________________________________________________________


Janganlah media pandai pandai menambah perkataan "sokong" seperti mana yang pernah dilakukan oleh TV Selangor , MSTAR dan juga beberapa media lain. Menambah perisa pada cerita pula.

PAS mengatakan kalimah Allah boleh digunakan oleh bukan islam sebagaimana yang dikatakan dalam Al Quran, namun penggunaannya mestilah BETUL.

Tak boleh kata "Kalimah Allah hanya untuk umat Islam" kerana ia tidak betul.

Anda mahu sertai puak yang masa satu, suka hati kamulah.

A. Puak kalimah Allah mesti digunakan dengan betul oleh semua orang, Jangan keruhkan suasana

atau

B. Puak kalimah Allah milik umat Islam, demo sana demo sini.

atau

C. Puak menerangan implikasi buruk akibat penggunaan "Allah" oleh Herald.

atau

D. Puak kufur, menyokong Herald menggunakan kalimah Allah walaupun salah maksud.

Ramai orang menyempitkan pemikirannya seolah-olah di Malaysia terbahagi kepada 2 kelompok sahaja.

Yang menyokong keputusan mahkamah yang menentang keputusan mahkamah.

Berdasarkan 4 pecahan puak di atas, anda dalam kumpulan mana?

Perkara yang penting ialah penggunaan dengan maksud yang betul tak kira oleh orang islam ataupun bukan islam.

Maka, apa yang Datuk Haron Din kata itu tidaklah bercanggah dengan Nik Aziz, Ustaz Zaharuddin, MAZA, Nasrudin Hassan dan lain-lain.

Kebanyakkan Ulama dan ustaz-ustaz, menceritakan tentang penggunaan kalimah Allah yang betul sebagai sesuatu yang penting, akan tetapi tidak pula dijadikan tajuk berita.

Yang media tahu ialah sokong atau tak sokong keputusan mahkamah. Siapa yang kata bukan islam boleh menggunakan kalimah Allah, dianggap sokong oleh media itu.

Maka CELAKA lah media yang mengatakan Nik Aziz, PAS menyokong keputusan Mahkamah.

Dan CELAKA lah media yang melaga-lagakan para ustaz yang ada, kononnya ada yang sokong, ada yang tak sokong.

Sumber: Hasbullah Pit

Sumber Berkaitan: MSO

Komentar:

Sedar atau tidak, isu ini sebenarnya terlalu sensitif. Dan sedikit provokasi daripada golongan oppoturnis mampu mencetuskan perbalahan kaum sepertimana yang berlaku lebih 40 tahun lalu.

Saya masih ingat kenyataan Us Nasharudin Mat Isa yang dimanipulasi pihak Utusan Malaysia untuk menonjolkan seolah-olah beliau menyokong UMNO dalam hal ini. Keluh kekecewaan beliau tentang keadaan ini diluahkan kepada kami dalam satu pertemuan di Bangi 4 hari yang lalu. Media tersebut lebih berminat mengambil kenyataan yang menguntungkan survival politik pemerintah tanpa melihat kepada kebahayaan situasi yang mendesak.

Tanggungjawab media bukan sekadar melaporkan berita, tetapi juga menenangkan perasaan rakyat, bukan mengelirukan rakyat demi keuntungan politik ataupun kepopularan akhbar; tidak kiralah dari pihak manapun. Media wajar menunjukkan kesatuan fikrah ulama' yang sebenarnya memang wujud dalam isu ini (membantah penggunaan kalimah dengan cara yang salah) daripada menekankan perbezaan pandangan atau pendekatan yang bersifat titik bengik.

Allahua'lam

Rujuk penerangan Presiden tentang isu ini

Rujuk penerangan peribadi saya tentang isu ini.

iBNuZaCK : benci 'pelacur' media.

Assalamu'alaykum

2 Komentar:

Anonymous said...

Yes bro. Inila masalah media kite nih. Refer:

http://presiden.pas.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=229:penjelaskan-artikel-berita-akhbar-the-star-6-januari-2010&catid=14:kenyataan-rasmi&Itemid=56

Ni knyataannye bhw mmg kite takde sokong pon mahkamah. Memandai jek sokabar nih.

KHATEEB said...

bila media memanipulasikan berita itu satu perkara yang biasa...tapi yang luar biasa bila golongan yang pijak hukum Allah secara tiba-tiba jadi pejuang kalimah 'Allah'...